Dotace EU – Imitace kamene z recyklovaného kompozitu

Název projektu: Imitace kamene z recyklovaného kompozitu

Registrační číslo projektu: CZ.01.01.01/02/22_003/0000209

 

Předmětem projektu spolufinancovaným Evropskou unií je pořízení nové výrobní linky na výrobu inovované venkovní dlažby v atraktivním designu imitace kamene.

V souladu s dosavadním směřováním firmy Fortemix Produkce s.r.o. se jedná o výrobu zaměřenou na využití problematicky recyklovatelného vstupu.  Na rozdíl od dosavadního portfolia výrobků Fortelock, určených k vnitřnímu použití, se dotovaný projekt zaměřuje na dlaždice pro venkovní plochu. Dlaždice jsou vyrobeny z nového recyklovaného kompozitního materiálu.

Použitím recyklovaných vstupních surovin projekt reaguje na celosvětovou snahu o omezení produkce primárních plastů. Využití jedinečného materiálu dává dlaždicím dlouhou životnost díky vyšší odolnosti materiálu proti poškození. Dlaždice jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a UV záření, což zajišťuje mimo jiné také jejich stálobarevnost. Oproti jiným plastovým dlažbám mají kompozitní dlaždice lepší tepelnou stabilitu. Odolnost celé podlaze dodává také unikátní systém zámků a žeber. Výhodou je rovněž velmi jednoduchá pokládka, která nevyžaduje náročnou úpravu povrchu před samotnou pokládkou. Velmi jednoduchá je taktéž případná demontáž.

Nová výrobní linka umožňuje automatický systém lisování, který je oproti výrobě klasické dlažby jednoduchý a rychlý, což přináší celkové nižší náklady na výrobu, umožňující nízkou cenu oproti dlažbě. V neposlední řadě mají dlaždice také nižší ekologickou stopu. To vše dává dlaždicím konkurenční výhodu na trhu s venkovními dlažbami.